STHLM Traveling app

Modern reseplanering

Att resa är en stor del av mångas liv och då särskilt när det gäller daglig pendling till och från arbete och studier samt pendling till affärer och nöjen. På senare år har därför de flesta lokaltrafikföretag skapat tidtabeller som finns tillgängliga både i webbläsare samt i app. Detta gör att resenären snabbt och enkelt att söka efter bästa färdsätt. Att pendla och resa i en storstad krävs det dock ofta att man byter mellan olika färdmedel så som buss och tunnelbana.

För resenären kan det därför vara extra svårt att hålla koll på alla hålltider. Att använda olika appar, eller besöka olika hemsidor, för de olika färdmedlen blir komplicerat. Därför har SL skapat en app som kallas STHLM Traveling.

STHLM Traveling

STHLM Traveling är en app utvecklad för Android och som hjälper dig som resenär att planera din resa inom Stockholm. Här finns olika färdmedel att välja mellan, hålltider, information om hållplatser och tunnelbane-entréer samt realtidsuppdateringar om trafikläget. Det här gör alltså att resenären direkt kan se om en exempelvis en buss är försenad eller inställd och resenären kan då alltså aktivt planera om sin resa. I appen kan resenärerna även köpa enkelbiljett till SL och jämföra kollektivtrafik med att gå, cykla eller åka bil. Det går även att se vilken väg som är snabbast samt vilka genvägar som går att ta. Allt för att möjliggöra en så effektiv resväg som möjligt. Appen är gratis att ladda ner och använda.

Historien bakom STHLM Traveling

Historien bakom appen STHLM Traveling börjar redan år 2009. Det är då grundaren Johan Nilsson köper en av de första Android-mobilerna i Sverige. Redan när han kommer hem börjar han med koden som ligger till grund för appen STHLM Traveling. Till en början samlade appen information direkt från SL:s webbplats, vilket gjorde att appen behövde göras om varje gång SL uppdaterade hemsidan. På denna tid fanns varken öppna API:er eller Trafiklab, den senare ett community för öppna trafikdata. Till slut fick Johan Nilsson kontakt med SL och fick då tillgång till deras API:er, vilket möjliggjorde att appen kunde utvecklas ytterligare. Idag har appen över 50 000 användare om dagen och Johan arbetar nu med att kunna utöka appen med trafikinformation för hela Sverige.

Appens utveckling

En stor del av appens utveckling har skett tack vare många engagerade personer. I och med att Trafiklab numera existerar har utvecklandet av appen fortlöpt med hjälp av olika personer. Bland annat är appen översatt till 15 olika språk, och vill gemene man hjälpa till med exempelvis översättningar, korrigeringar, idéer, kodning och annat kan de kontakta Johan med flera. Genom att exempelvis kontakta STHLM Traveling via kundforumet eller Twitter kan idéer överföras. Har du ett intresse för att frilansutveckla med trafikinformation kan du skapa ett konto på Trafiklab där det finns många öppna API:er. Det är just Trafiklab och öppna API:er som Johan Nilsson menar har gjort att utvecklandet är mycket enklare idag än tidigare, men han önskar ändå att mer rå data blir tillgänglig.

Sammanfattning

Tack vare kreativa frilansutvecklare som Johan Nilsson och stora communityn som Trafiklab med öppna API:er, har utvecklandet av nya appar och innovationer ökat enormt. Johan Nilsson började att utveckla reseplaneraren STHLM Traveling redan 2009 när det knappt fanns öppna data, men appens stora utveckling menar han beror på bland annat Trafiklabs existens. Med STHLM Traveling kan resenärer i Stockholm snabbt och kostnadsfritt planera resvägar, se realtidsinformation om störningar, köpa biljetter och mycket mer. Johan hade som nyinflyttad till Stockholm ett stort behov utav denna typ av app och därför skapade han STHLM Traveling. Idag används appen av över 50 000 unika användare per dag, men Johan siktar mot att öka antalet då han vill att hela Sverige ska kunna använda sig av appen.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

iRobot Roomba i7 +

Wed Aug 7 , 2019
iRobot Roomba i7 + är en uppgraderad robotdammsugare som bland annat tömmer sin dammbehållare själv, har en avancerad navigering och mycket kraftfull prestanda. Det är helt klart en av de robotdammsugare som är mest avancerad hittills. Den är dessutom snygg att ha ståendes någonstans i hemmet och smälter in i […]

You May Like